Takip Edin

Lea Thompson

Dramatik ve komedi rolleri arasında kolayca geçiş yapan oyuncu Lea Thompson, film, televizyon, tiyatro ve etkileşimli bilgisayar oyunlarını kapsayan bir kariyer kurmuştur. Muhtemelen en çok Steven Spielberg ve Robert Zemeckis’in GELECEĞE GERİ DÖNÜŞ I, II ve III (Kid’s Choice Ödülü sahibi) filmindeki rolü ve TV Guide ve People’s Choice Ödüllerini kazandığı sendikasyon dizisi CAROLINE IN THE CITY’deki baş karakter rolüyle tanınır.

Minnesota doğumlu Thompson, kariyerine profesyonel bir bale dansçısı olarak başladı ve Minneapolis, Philadelphia ve New York’ta 45’ten fazla balede sahne aldı. Profesyonel tiyatroyla ilk tanışması Minneapolis’teki Children’s Theatre Company’de, Madeline and the Gypsies ve The Little Mermaid’de oldu. Pennsylvania Ballet’te çıraklık yaptıktan sonra Lea, oyunculuk kariyerine devam etmek için 20 yaşında New York’a taşındı. İlk olarak Dennis Quaid ile JAWS 3-D adlı sinema filminde yardımcı rolde yer aldı, ardından ALL THE RIGHT MOVES’ta Tom Cruise’a karşı başrol oynadı.

Sinema kariyeri bundan sonra BTTF filmleri, RED DAWN ve artık kötü şöhretli HOWARD THE DUCK ile başladı. Gelecekteki kocasıyla, John Hughes’un SOME KIND OF WONDERFUL filminde yönetmenlik yaptığında tanıştı. Diğer favori rollerinden bazıları ARTICLE 99, CASUAL SEX?, DENNIS THE MENACE, THE WIZARD OF LONELINESS, SPACE CAMP, THE BEVERLY HILLBILLIES, THE LITTLE RASCALS, THE UNKNOWN CYCLIST ve FISH DON’T BLINK’ti. Diğer filmleri arasında COME AWAY HOME; THE WILD LIFE, CALIFORNIA DREAMING; SPLINTERHEADS; ve EXIT SPEED yer alıyor. İki kızının da yer aldığı MAYOR CUPCAKE’in yapımcılığını ve başrolünü üstlendi. Lea, Leonardo DiCaprio’nun başrol oynadığı Clint Eastwood’un J. EDGAR filminde Ginger Rogers’ın annesini canlandırdı. Diğer yakın dönem filmleri arasında Greg Kinnear’ın başrol oynadığı THIN ICE, John Shea’nın başrol oynadığı eleştirmenlerce beğenilen THE TROUBLE WITH THE TRUTH, Susan Sarandon’ın başrol oynadığı PING PONG SUMMER ve en son çekilen, Nicolas Cage’in karısını canlandırdığı LEFT BEHIND yer alıyor.

Thompson’ın televizyon çalışmaları arasında Showtime’ın orijinal filmi THE RIGHT TO REMAIN SILENT; NBC yapımı televizyon filmleri THE UNSPOKEN TRUTH, THE SUBSTITUTE WIFE, GAME OF YOUR LIFE ve Thomas Gibson’ın oynadığı A WILL OF THEIR OWN adlı mini dizi; Martin Sheen ve Emilio Estevez’in oynadığı TNT’nin orijinal filmleri MONTANA ve NIGHTBREAKER, bu filmlerle CableACE ödülüne aday gösterildi; HBO’nun TALES FROM THE CRYPT dizisinin bir bölümü; Tony Danza’nın oynadığı USA’nın STEALING CHRISTMAS dizisi yer alıyor. Thompson, Lifetime için Mary Tyler Moore’la birlikte STOLEN BABIES, The Debbie Smith Story: A LIFE INTERRUPTED, LOVE AT THE CHRISTMAS TABLE ve ödüllü Lifetime antolojisi FIVE’ın yakın zamanda çıkan devam filmi CALL ME CRAZY: A FIVE FILM’de rol aldı. Lea ayrıca Lifetime’ın INTIMATE PORTRAITS dizisinde de yer aldı. NBC’deki CAROLINE IN THE CITY dizisi dört yıl boyunca (ve o zamandan beri sendikasyonda) mutlaka izlenmesi gereken bir TV dizisiydi, ardından Lifetime’ın FOR THE PEOPLE dizisi geldi. Lea, Hallmark Channel Mystery Film dizisi JANE DOE için dokuz filmde rol aldı ve filmlerden ikisini yönetti. Ayrıca Hallmark için Lea, Dean Cain ile mini dizide, FINAL APPROACH’ta ve İrlanda’da çekilen ve Hallmark Movie Channel’da prömiyeri yapılan THE CABIN’de rol aldı. Lea, ION için THE CHRISTMAS CLAUSE’da rol aldı. Önemli televizyon konuk oyuncuları arasında FRIENDS, THE LARRY SANDERS SHOW, ED, LAW AND ORDER: SVU, GREEK ve CSI: CRIME SCENE INVESTIGATION yer alıyor.

Lea şu anda ABC Family’nin hit dizisi SWITCHED AT BIRTH’ün üçüncü sezonunda görülebilir ve ayrıca birkaç bölümü yönetmiştir. 2014’te UP TV’de yayınlanacak olan MY MOTHER’S FUTURE HUSBAND’ı yeni tamamladı.

Tiyatronun öne çıkanları arasında Pasadena Playhouse’daki Bus Stop; Los Angeles Theatre Center için Tony Kushner’ın The Illusion’ı; Powerhouse Theatre’daki Long Time Coming; East Hampton’daki John Drew Theatre’daki Charlie Bacon’s Family; ve Actor’s Repertory Theatre’daki The Trip Back Down yer alıyor. Kişisel favorisi hem National Tour’da hem de Broadway Studio 54’te Sam Mendes’in Cabaret’nin yeniden canlandırılmasında Sally Bowles’ı canlandırmaktı. Daha yakın zamanda Los Angeles’a döndüğünde Thompson, Jason Alexander ile birlikte I Love My Wife’ın LA Reprise Series’i olan The Vagina Monologues’da sahne aldı. Ve Doğu Yakası’nda Lea, Massachusetts’teki Williamstown Theatre Festival’inde Caroline In Jersey’in ilk oyununda ( The City’deki Caroline ile hiçbir akrabalığı yok !) baş karakteri canlandırdı ve Please Don’t Eat The Daisies için bir atölye çalışması yaptı.

Thompson, Big Fish’in bilgisayar oyunu Mystery Case Files: Shadow Lake’te rol aldı ve oyunda da görünen kızı Madelyn Deutch ile birlikte çalıştı. Big Fish, dünyanın en büyük gündelik oyun şirketidir: MCF serileri en popüler oyun serileridir ve dünya çapında 100 milyondan fazla kişi tarafından oynanmıştır.

Lea şu anda David Hasselhoff ile birlikte yeni bir Disney animasyon dizisi olan PENN ZERO: PART-TIME HERO üzerinde çalışıyor. Lea, Los Angeles’ta meme kanseri araştırmaları için What A Pair, Alzheimer Derneği, WeSpark Vakfı ve Schleroderma Vakfı gibi çeşitli yardım etkinliklerinde sık sık performans sergilerken görülebilir. Thompson, 24 yıllık kocası, film yönetmeni Howard Deutch, iki yetenekli kızları Zoey ve Madelyn ve bir köpek, bir kedi, bir papağan, bir tavşan, eski bir kara kaplumbağası, atlar ve sayısız balık ve tavukla birlikte Los Angeles’ta yaşıyor.

Lorraıne Baınes McFly

Yatak odası terlikleriyle mutfağa giren, balıkçı yaka kazak, çizgili bluz ve polyester streç pantolon giyen Loraine Baines McFly, ailesiyle akşam yemeğine katılmadan önce kendine bir bardak votka koyan tombul, orta yaşlı bir ev hanımı.

Bir tişört ve siyah mini etekle soyunma odasına atlayan, parlak kestane rengi saçları, kusursuz cildi ve gamzeli gülümsemesiyle 24 yaşında güzel bir aktris.
Bu iki kadının ortak noktası nedir? Basit. İkisi de “Geleceğe Dönüş”te zorlu bir oyunculuk mücadelesiyle yüzleşen yetenekli genç bir aktris olan Lea Thompson.
Thompson, Lorraine Baines rolünde, 1955’te Hill Valley Lisesi’ne giden cilveli 17 yaşında bir lise öğrencisini canlandırıyor. Otuz yıl sonra, lise aşkıyla evlenen ve üç çocuğu olan mutsuz bir ev hanımı olan Lorraine Baines McFly oluyor.

Thompson , “Senaryoyu ilk okuduğumda çok ilginç bir hikaye olduğunu düşündüm” diyor.

“ “Ama birden fazla karakteri oynayabilmem gerçekten heyecan verici. Bir aktris için gerçek bir meydan okuma, bu yüzden elbette hemen istedim.” ”

— Lea Thompson

1961’de Minneapolis’te doğan Thompson, 50’lerde gençlik hayatını hissetmek için çok fazla araştırma yapmak zorunda kaldı. “Genellikle bir film için çalışmak üzere liseye geri dönerim, ancak 50’lerdeki bir liseye geri dönmenin bir yolu yok, bu yüzden dergi okumaya, film izlemeye ve 50’lerde lisede olan yaşlı kadınlarla konuşmaya çalıştım. Setleri gördüğümde, saçlarım yapıldığında ve kostümleri giydiğimde, sanki geçmişe ışınlanmışım gibi hissettim ve karakter birdenbire aklıma geldi,” diyor.

Thompson, birkaç hafta boyunca her gün makyaj karavanında gerçekleşen yaşlanma sürecine gelince, üç buçuk saatlik seanslara alıştığını ve kademeli sürecin 47 yaşındaki karakterine hazırlanmasına yardımcı olduğunu söylüyor.

“Bir gece yaşlılık makyajımı çıkarmadan eve gittim ve annem benimle kalırken kapıdan içeri girdim. Bana bir baktı ve ‘cowabunga!’ dedi. Makyajımı yaptığımı neredeyse unutmuştum ama ısrarla ‘Sen bana benzemiyorsun, benden yaşlı görünüyorsun!’ dedi. Ve tabii ki haklıydı.”

Thompson, 1955 civarında bir genç olarak birkaç ay boyunca üretimde kaldıktan sonra, o döneme çok düşkün olduğunu itiraf ediyor. “150’lerde çok fazla eğlence ve masumiyet vardı,” diyor. “Ayrıca saç stillerini de beğendim; tamamen farklı bir hisle şekillendirilmiş gibi. Ve arabaları seviyorum. Bir ’55 Chevy’im var.”

14 yaşındayken profesyonel bir dansçı olan Thompson, 20 yaşına geldiğinde oyunculuk kariyerine karar vermeden önce hem Amerikan Bale Tiyatrosu’ndan hem de San Francisco Balesi’nden burs kazandı.

New York’a taşındıktan sonra, “Jaws III”te küçük bir rol kazanmadan önce birkaç reklamda rol aldı. Bir sonraki rolü, onu eleştirmenlerin ve izleyicilerin dikkatini çeken “All the Right Moves”taki Tom Cruise’un kız arkadaşı Lisa Lietske’ydi. Bu rol, John Milius’un macera-drama filmi “Red Dawn”da genç bir gerilla savaşçısı olarak zorlu bir role yol açtı. Ayrıca Universal’ın “The Wild Life” filminde rol aldı ve yakında çıkacak olan İngiliz filmi “Yellow Pages”te görülecek.

Steven Spielberg, Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover ve Thomas F. Wilson’ın başrol oynadığı Robert Zemeckis filmi “Geleceğe Dönüş”ü sunuyor. Senaryo Robert Zemeckis ve Bob Gale’e, müzik ise Alan Silvestri’ye ait. Yapımcılığını Bob Gale ve Neil Canton üstleniyor. Yönetici yapımcılar Steven Spielberg, Kathleen Kennedy ve Frank Marshall. Yönetmen Robert Zemeckis.

5 Haziran 1985 itibariyle

Lorraıne Baınes McFly Tannen

Çoğu genç aktör kariyerinde ilerledikçe, karşılaştıkları en zor aşamalardan biri, gençleri canlandırmaktan yetişkin rollerinde izleyiciler tarafından kabul görmeye geçiştir. Lea Thompson, bu geçişi tek bir filmde yaptı ve “Geleceğe Dönüş” filminde liseli genç Lorraine Baines ve 47 yaşındaki ev hanımı Lorraine McFly’ı canlandırdı.

“Geleceğe Dönüş II”de, Thompson Lorraine’in yeni enkarnasyonlarını canlandırırken bazı ek oyunculuk geçişleri yapmış olabilir. Değiştirilmiş 1985’te, Lorraine hala 47 yaşındadır, ancak görünüşü ve yaşam tarzı Biff Tannen’in karısı olarak önemli ölçüde değişmiştir. Herhangi bir film yapımcısının canlı yetmişlik bir rolü seçmesi gerekirse, Thompson’ın 77 yaşındaki büyükanne Lorraine rolündeki performansından daha uzağa bakmalarına gerek yoktur.

Thompson, “‘Geleceğe Dönüş’ filmlerini bir oyuncu olarak benim için ve sanırım izleyiciler için de bu kadar harika yapan şey,” diyor, “film yapımcılarının karakterlerimizin eski versiyonlarında sadece bize benzeyen birini seçmeye çalışmamış olmaları. İzleyicinin rolü oynayanın aynı aktör olduğunu bilmesi ve umarım bizi eski karakterizasyonlarımızla kabul etmeleri hikaye için çok önemli.”

“İlk filmin senaryosunu okuduğumda, hikayenin muhteşem olduğunu düşündüm. Bana hem genç hem de yaşlı Lorraine’i oynayacağımı söylediklerinde, bunun muazzam bir meydan okuma olacağını biliyordum. Bana ikinci bölüm için ne düşündüklerini söylediklerinde, başlamak için sabırsızlanıyordum.”

Minneapolis doğumlu Thompson, profesyonel bale ve modern dansta geçirdiği bir dönemin ardından 19 yaşında New York’a taşındı ve oyunculuk kariyerine yöneldi. Burger King için 22 reklam filminde rol aldı ve bu da “Jaws 3-D” adlı uzun metrajlı filmde küçük bir rol almasına yol açtı. Bir sonraki rolü, hem izleyicilerin hem de eleştirmenlerin dikkatini çeken “All the Right Moves” filminde Tom Cruise’un kız arkadaşını canlandırma oldu. Bunu, yönetmen John Milius ile birlikte, Rusların Amerika Birleşik Devletleri’ni işgalini savuşturmaya yardım eden genç bir gerilla savaşçısını canlandırdığı “Red Dawn” filmindeki çalışması izledi. Thompson, “Back to the Future” filminde rol almadan önce “The Wild Life” filminde rol aldı.

Lorraine Baines McFly rolüyle ilk deneyimini yaşayan Thompson, “Some Kind of Wonderful”, “Howard the Duck”, “Space Camp”, “The Wizard of Loneliness” ve “Casual Sex?” gibi filmlerde rol aldı.

Oyuncu en son, Ace Ödülü adaylığı aldığı Turner Network yapımı “NighBreaker”da ve HBO dizisi “Tales From the Crypt”in bir bölümünde rol aldı. Ayrıca Larry McMurtry tarafından yazılan “Montana”nın Turner Network sunumunu tamamladı.

Steven Spielberg Bir Robert Zemeckis Filmi Sunar. “Geleceğe Dönüş Bölüm II.” Başrollerde Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Thomas F. Wilson. Müzik Alan Silvestri. Editör Arthur Schmidt, Harry Keramidas. Yapım Tasarımı Rick Carter. Görüntü Yönetmeni Dean Cundey, ASC Yönetici Yapımcıları Steven Spielberg, Frank Marshall, Kathleen Kennedy. Hikaye Robert Zemeckis ve Bob Gale. Senaryo Bob Gale. Yapımcı Bob Gale ve Neil Canton. Yönetmen Robert Zemeckis. Evrensel Bir Resim.

24 Ekim 1989 itibariyle

Maggıe McFly; Lorraıne McFly

Lea Thompson “Geleceğe Dönüş” devam filmlerine katılmayı kabul ettiğinde, doğal olarak bir kez daha Lorraine rolüne döneceğini varsaymıştı. Ancak, sonunda oynayacağı farklı Lorraine sayısına hazırlıklı değildi.

“Geleceğe Dönüş II”de 17 yaşındaki Lorraine Baines, 77 yaşındaki Lorraine McFly ve 47 yaşındaki Lorraine’in iki versiyonu olarak göründü. “Geleceğe Dönüş III”te aktris 47 yaşında Lorraine rolünü tekrar canlandırıyor ve onu bekleyen başka bir hoş sürpriz daha var. “Lorraine’in başka bir enkarnasyonu olmayan ilk ‘Geleceğe Dönüş’ karakterimi oynama fırsatı buldum.”

Marty’nin annesini oynamasa da Lea’nın canlandırdığı karakter yine de kahramanımızın akrabası oluyor ve Marty’nin büyük büyük büyükannesi Maggie McFly’ın kılığına giriyor.

“Maggie, iyi bir İrlanda soyundan gelen bir göçmen,” diye açıklıyor Lea. “Geçen yıl İrlanda’yı ziyaret ettim ve orada Maggie için ilham kaynağı olarak kullandığım bir kadınla tanıştım. Ayrıca, ben İrlanda kökenliyim ve karakterinde çok fazla haklı öfke gördüm, bu da bana kendi büyükannemi çok hatırlattı.”

Thompson, role hazırlanırken zaman dilimini araştırdı. “Trinity’yi okudum, o insanların o sırada ne hissettiğini ve deneyimlediğini anlamaya çalıştım. Aksanı mükemmelleştirmek için bir diyalog koçuyla çalıştım ve gardırobun kendisi karakteri oynama şeklimde önemli bir rol oynadı. Örneğin, korse giymek daha yüksek oturmanızı sağlar ve daha resmi bir tavır yaratır.”

Thompson araştırmanın önemini kabul ediyor ancak aynı zamanda tarihsel verilere çok fazla dalmaktan da kaçınıyor. “1800’lerde yaşamanın nasıl bir şey olduğunu bilmek istiyordum ancak yalnızca belli bir noktaya kadar, çünkü bu ‘Geleceğe Dönüş’ ve kendine özgü bir dünya.

“Bu filmde tasvir ettiğimiz durumlar, Eski Batı’nın gerçekliğinden çok daha komik ve çok daha rahatlatıcı. Aslında, 1885’in gerçek bir tasvirini sunsaydık, çok eğlenmezdim çünkü Batı’da kadın olmak için iyi bir zaman değildi. Kadınlar aşırı derecede çok çalışıyorlardı ve hiçbir hakları yoktu. Toprak sahibi olamazlardı, pasaportları olamazdı ve çok sayıda tavşanın derisini yüzmek zorundaydılar.”

“Bir aktörün hatırlaması gereken en önemli şey, hikayenizin hangi yılda geçtiğinin bir önemi olmadığıdır, insanlar sadece insandır. Dürtüleri, arzuları ve zaafları nesilden nesile aynı kalır. O zamanlar herkes, bizim şu anda deneyimlediğimiz aynı duygulara sahipti, ister aşk, ister korku, ister açgözlülük veya başka bir şey olsun. Kendinizi çok fazla uzaklaştırırsanız veya gerçeklere dayalı olarak doğru olma konusunda aşırı takıntılı hale gelirseniz, izleyicinin karakterinizle ilişki kuramaması veya onu kabul edememesi riskiyle karşı karşıya kalırsınız.”

Thompson kesinlikle bu politikaya bağlı kaldı, çünkü dünya çapındaki izleyiciler sadece karakterlerini kabul etmekle kalmadı, aynı zamanda Lorraine’in hangi versiyonunu canlandırırsa canlandırsın, onları kalplerine aldılar. Thompson, üçlemenin tamamlanmasıyla ilgili duygularını özetleyerek, yapımcıların kendisine son beş yılda sağladığı fırsatlar ve kendisi için yaratılan çeşitli karakterler için minnettarlığını dile getirdi. “Ajanım bir keresinde bana filmlerde kadınların ya bakire, orospu ya da anne oynadığını söylemişti. ‘Geleceğe Dönüş’ filmlerinin en güzel yanı, üçünü de oynayabilmiş olmamdı.”

Steven Spielberg Bir Robert Zemeckis Filmi Sunar. “Geleceğe Dönüş Bölüm III.” Başrollerde Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Mary Steenburgen, Thomas F. Wilson ve Lea Thompson. Müzik Alan Silvestri. Editör Arthur Schmidt, Harry Keramidas. Yapım Tasarımı Rick Carter. Görüntü Yönetmeni Dean Cundey, ASC Yönetici Yapımcıları Steven Spielberg, Frank Marshall, Kathleen Kennedy. Hikaye Robert Zemeckis ve Bob Gale. Senaryo Bob Gale. Yapımcı Bob Gale ve Neil Canton. Yönetmen Robert Zemeckis. Evrensel Bir Resim.

24 Nisan 1990 itibariyle

initial image

Mıchael J. Fox

initial image

Chrıstopher Lloyd

initial image

Lea Thompson

initial image

Crıspın Glover

initial image

Tom Wılson

initial image

Claudıa Wells

initial image

Jeffrey Weıssman

initial image

Mary Steenburgen

initial image

Robert Zemeckıs

initial image

Bob Gale

initial image

Neıl Canton