Takip Edin

Crıspın Glover

Crispin Hellion Glover çok yönlü bir Amerikalı sanatçıdır. Öncelikli olarak bir film oyuncusu olarak bilinir, ancak aynı zamanda bir yayıncı, film yapımcısı ve yazardır. Kariyeri, BACK TO THE FUTURE‘daki George McFly veya WILLARD’daki Willard Stiles gibi harika eksantrik insanların bazı tasvirleriyle damgalanmıştır. Glover, 1980’lerin sonlarında kendi yayın şirketi Volcanic Eruptions’ı kurdu ve bu şirket 1990’larda film çalışmaları için bir prodüksiyon şirketine dönüştü.

New York City’de doğan Glover, üç buçuk yaşındayken Los Angeles’a taşındı. Çocukken, akademik olarak yetenekliler için Mirman Okulu’na gitti. Babası Bruce Glover, James Bond filmi DIAMONDS ARE FOREVER’da sıra dışı SPECTRE suikastçısı Bay Wint’i ve CHINATOWN’da Jack Nicholson’ın mahalle asistanlarından biri olan Duffy’yi canlandırmasıyla hatırlanan bir aktördür. Crispin Glover’ın ilk profesyonel oyunculuk deneyimi 1978’de Los Angeles’ta Dorothy Chandler Pavilion’da “The Sound of Music” filmindeydi. Friedrich Von Trapp’ı, Florence Henderson ise Maria’yı canlandırdı. Ayrıca gençliğinde HAPPY DAYS ve FAMILY TIES gibi bazı reklamlarda ve birkaç durum komedisinde rol aldı. İlk film rolü 1983’teki MY TUTOR’dı. Sean Penn’in karşısında RACING WITH THE MOON’da küçük bir rolü var. Ayrıca, Olivia Newton-John’a olan takıntısı küçük kasaba komşularının öfkesini çeken genç bir adamı canlandırdığı bir AFI filmi olan THE ORKLY KID’de başrol oynadı. Aynı yılın ilerleyen zamanlarında FRIDAY THE 13TH: THE FINAL CHAPTER (1984) ve ardından TEACHERS (1984) filmlerinde göründü. Ayrıca 1984’te Robert Zemeckis’in BACK TO THE FUTURE filminde George McFly rolüyle çıkış performansı geldi.

 

GELECEĞE DÖNÜŞ, 1985’teki vizyona girmesinin ardından uluslararası bir gişe rekoru kırdı. Glover, bu filmin vizyona girmesinin ardından RIVER’S EDGE’i izledi. O noktadan sonra Glover, meydan okuyan bir şekilde bireysel bir yol izledi. Karakterleri, tuhaf kişilik özellikleri ve alışılmadık düşünce süreçleriyle dikkat çekiyordu. Oliver Stone’un THE DOORS (1991) filminde Andy Warhol’u canlandırdı ve BARTLEBY (2001) ve WILLARD (2003) filmlerindeki başlık karakterleri gibi aşırı derecede eksantrik tipleri canlandırmaya devam etti. Son zamanlarda CHARLIE’S ANGELS filmlerinde “Zayıf Adam” olarak hatırı sayılır bir ana akım ilgi gördü.

Glover, 1987 yılında yeni filmi RIVER’S EDGE’i tanıtmak için “Late Night with David Letterman” programına uzun bir peruk ve platform ayakkabılarla çıktı. Garip görünümünün ötesinde olan tek şey, bazıları tarafından uyuşturucudan etkilendiği düşünülen, diğerleri ise bunun kavramsal bir sanat eseri olduğunu varsayan alışılmadık davranışlarıydı (karakter, 1990’larda RUBIN AND ED’deki Rubin’de canlandırdığı karaktere benziyordu. Letterman’ı bir kol güreşi maçına davet etme girişiminden sonra, Glover, Letterman’ın yüzüne sadece birkaç santim uzaklıkta doğaçlama bir karate tekmesi attı. Letterman, bölümü aniden bitirdi ve reklama geçti. Bölüm Youtube.com’da mevcuttur. Glover, şovda görünürken davranışını asla resmi olarak açıklamadı. Karakter, “Clowny Clown Clown” videosunda tekrar görünüyor ve yaklaşık yirmi yıl sonra YouTube.com gönderilerinde de bulunan bazı yeni görünümler yapmış gibi görünüyor. Ayrıca FRIDAY THE 13TH: THE FINAL CHAPTER filminde Glover’dan bir dans yapması istendiğinde çılgın bir dans yaptığı da belirtiliyor. Bu klip YouTube.com’da da mevcuttur.

1987’den 1989’a kadar, film çekimleri arasında Glover, Restless Records aracılığıyla Barnes & Barnes (”Fish Heads” şöhretinden) tarafından üretilen “The Big Problem ≠ The Solution. The Solution = Let It Be” adlı bir albüm yayınladı. Albümde “Clowny Clown Clown” (kendi müzik videosu da var), Lee Hazlewood’un “These Boots Are Made for Walkin'” ve Charles Manson’un “Never Say Never to Always” şarkılarının cover’ları ve sanat kitapları Rat Catching ve Oak Mot’tan okumalar yer alıyor (Glover, eski kitaplardan öğeler kullanarak ve orijinal ve değiştirilmiş resimler, metinler ve çizimler ekleyerek yeni kitaplar yaptı). Bu kitaplardan örnek sayfalar albümün kapak yazılarında yer alıyor. Müziğin kendisi, görünüşte saçma, rüya gibi sözlerle, outsider müziğine benziyor.

Albümün arka kapağı, albümdeki her parçayla ilgili figürlerden oluşan bir kolaj ve bir bulmaca: “Tüm sözler ve sözler BÜYÜK SORUNU işaret ediyor. Çözüm, başlıkta yatıyor; LET IT BE. Crispin Hellion Glover, bu dokuz şeyin ortak noktasının ne olduğunu merak ediyor.” Albümün arkasındaki kolaja bir telefon numarası ekledi ve dinleyicileri “çözümü” bulduklarında telefon etmeye teşvik etti. Glover daha sonra, kaç kişinin çözdüğüne şaşırdığını söyledi. Şu anda yeniden basımlarda telefon numarası www.CrispinGlover.com ile değiştirildi.

2003’te, Willard filminin yayınlanmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde Michael Jackson’ın klasik şarkısı “Ben”in bir cover versiyonunu kaydetti. Glover’ın yönettiği ve Willard DVD’sinde yer alan şarkının eksantrik müzik videosunda, Ben adlı bir fareye şarkı söylüyor. Bu video ayrıca Youtube.com’da da mevcuttur

Ayrıca, kendisi hakkında en az üç şarkı yazıldı, bunlardan biri New Jersey merkezli Children In Adult Jails grubu, Scarling grubu ve Wesley Willis tarafından yazılmış “Crispin Glover”dı. Colorado grubu Warlock Pinchers da “Crispin Glover nerede?” adlı bir şarkı yayınladı. Ayrıca, indie rock grubu Reggie and the Full Effect’in bazı üyeleri bir zamanlar “Onward Crispin Glover” olarak bilinen yerel bir Kansas City grubundaydı.

İlk kez yönetmenlik yapan birinin filminde oynaması için bir dizi istek aldıktan sonra, Glover yönetmenliği denemek istediğine karar verdi. 1980’lerden beri David Brothers ile bitmemiş video projelerinde işbirliği yapan Glover, kısa film olarak WHAT IS IT?’yi başlattı ve daha sonra içinde bir uzun metraj film olduğunu belirledi. Filmi tamamen kendi parasıyla üretmek için dokuz yıl boyunca büyük çaba sarf ettikten sonra, WHAT IS IT?’yi 2005 Sundance Film Festivali’nde prömiyerini yaptı. Glover, 2006’da filmle birlikte sinemalarda turneye çıktı, filmden önce slayt gösterisini yaptı ve gösterimden sonra izleyicilerle filmi tartıştı. Bu benzersiz dağıtım modelini “It” serisindeki kalan filmlerle sürdürmeyi planlıyor. Yönetmen olarak ikinci uzun metraj filmi, 2007’de Sundance’te prömiyeri yapılan IT IS FINE! EVERYTHING IS FINE.’dir. “IT” üçlemesinin son filmi IT IS MINE’dır.

George McFly

20 yaşındaki Crispin Glover, “Geleceğe Dönüş” filminde George McFly rolünü aldığını öğrendiğinde, yönetmenin kendisini 1955 yılında Hill Valley Lisesi’nde okuyan utangaç ve biraz beceriksiz genci canlandırması için seçtiğini düşündü.

Glover, “Rolden gerçekten çok mutluydum, ancak 47 yaşındaki George McFly’ı da oynayacağımı öğrendiğimde bu filmin eğlenceli olacağını anladım” diyor.

“Geleceğe Dönüş” Glover’ın beşinci uzun metrajlı filmi. En son “Öğretmenler” filminde Nick Nolte ve Ralph Macchio ile birlikte polis tarafından vurulan asi bir lise öğrencisini canlandırırken görüldü. Önceki filmleri arasında “13. Cuma, Bölüm IV”, “Ay ile Yarış” ve “Öğretmenim” yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Amerikan Film Enstitüsü’nde başrol oynadığı bir filmle özellikle gurur duyuyor. AFI öğrencisi Trent Harris tarafından yönetilen filmin adı “Orkly Çocuğu”.

Glover New York’ta doğdu. Babası aktör Bruce Glover’dır ve annesi eski bir dansçı-aktristir. Üçlü, o dört yaşındayken Los Angeles’a taşındı ve o hala ilkokuldayken oyunculuğa başladı.

13 yaşına geldiğinde bir ajansı olan yetenekli bir çocuk oyuncu olan Glover, Florence Henderson’ın başrol oynadığı Los Angeles yapımı “The Sound of Music”te yardımcı başrolü kazandı. Hem Venice hem de Beverly Hills Lisesi’ne devam ederken, Dan Mason ve Peggy Furie gibi koçlarla oyunculuk dersleri için de zaman buldu.

Lise eğitiminin ardından “Hill St. Blues”, “Family Ties” ve “Happy Days” gibi televizyon dizilerinde rol aldı.

“Tam da bu sıralarda sinema filmlerine odaklanmaya karar verdim,” diye hatırlıyor Glover. “Yönünüzü bilmenizin önemli olduğunu düşünüyorum.”

47 yaşındaki George McFly olarak, Glover’ın setteki performansları hem oyuncu kadrosunu hem de ekibi sık sık dağıtıyordu. Bir zamanlar tanıdığı eski bir oyunculuk öğretmeninden alçak ama tuhaf bir ses ödünç alan duruşu ve el hareketleri kendi hayatını yaşıyor gibi görünüyor… ta ki artık taze yüzlü bir lise öğrencisi değil, sadece ayak uydurmaya çalışan oldukça üzgün yüzlü bir banliyö erkeği olana kadar.

“Oyunculuk derslerinde böyle bir karakterle oynardım,” diye belirtiyor. “Ayrıca, büyürken izlediğim bazı jestleri kullanarak babamdan da ödünç aldım.”

Kamera dışında, Glover eksantrik bir giyimci olarak bilinir (“Eski kıyafetleri tercih ederim”) ve 1961 yapımı üstü açık bir Studebaker kullanır. Resim yapmaktan hoşlanır ve hatta yapım sırasında bir gece yardımcı oyuncu Lea Thompson’ı kendisiyle birlikte bir tuval boyamaya ikna etmiştir.

Steven Spielberg, Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover ve Thomas F. Wilson’ın başrol oynadığı Robert Zemeckis filmi “Geleceğe Dönüş”ü sunuyor. Senaryo Robert Zemeckis ve Bob Gale’e, müzik ise Alan Silvestri’ye ait. Yapımcılığını Bob Gale ve Neil Canton üstleniyor. Yönetici yapımcılar Steven Spielberg, Kathleen Kennedy ve Frank Marshall. Yönetmen Robert Zemeckis.

5 Haziran 1985 itibariyle

initial image

Mıchael J. Fox

initial image

Chrıstopher Lloyd

initial image

Lea Thompson

initial image

Crıspın Glover

initial image

Tom Wılson

initial image

Claudıa Wells

initial image

Jeffrey Weıssman

initial image

Mary Steenburgen

initial image

Robert Zemeckıs

initial image

Bob Gale

initial image

Neıl Canton