Hill Valley Lisesi’nde son sınıf öğrencisi olan Marty McFly derse geç kalıyor. Ancak bu geceden sonra, eksantrik bir bilim adamının icat ettiği nükleer enerjili bir DeLorean’ın direksiyonuna geçtiğinde, Marty hiçbir şeye geç kalmayacak. Aslında, yaklaşık 30 yıl erken gelmiş olacak.

Yıl 1955 ve Marty arabayı sakladıktan ve memleketinde dikkatli bir şekilde dolaştıktan sonra Lorraine Baines ve George McFly ile buluşacak — bir gün ebeveyni olacak iki genç. Sadece rock and roll veya Diet Pepsi’nin şafağından önceki bir zamana seyahat etmekle kalmadı, Marty McFly tarihle de oynadı ve geleceğe geri dönmeyi denemeden önce çözmesi gereken birkaç sorun olacak.

 

Özet

 

Michael J. Fox maceraperest Marty McFly rolünde ve Christopher Lloyd, ev yapımı zaman makinesinin Marty’yi yanlışlıkla 30 yıl geriye gönderdiği çılgın bir mucit olan Dr. Brown rolünde yardımcı oyuncu olarak yer alıyor. Lea Thompson, Marty’nin annesi olan uçarı bir genç olan Lorraine Baines McFly’ı canlandırıyor ve Crispin Glover, 47 yaşına geldiğinde sorunlarından kurtulamamış utangaç, gergin 17 yaşındaki George McFly’ı canlandırıyor. Thomas F. Wilson, 30 yıl sonra bile aynı şekilde davranan lise zorbası Biff’i canlandırıyor.

 

Yapım Notları

 

Geçtiğimiz yıl gişede büyük başarı yakalayan “Romancing the Stone” filmini yöneten Robert Zemeckis, eski USC sınıf arkadaşı Bob Gale ile birlikte yazdığı projeye çocuksu bir merak ve coşku katıyor.

“Çocukken, babanız veya anneniz çocukken yaptıkları tüm zor şeyleri size hiç anlattı mı?” diye soruyor Zemeckis gülümseyerek. “Mesela okula 12 mil yürümek ve ödevlerini kürekle yapmak gibi. Geriye dönüp gerçekten o kar fırtınalarında yürüyüp yürümediklerini görmek ilginç olmaz mıydı?”

“Geleceğe Dönüş” Marty McFly’a tam da bu fırsatı sunar. 17 yaşındayken ailesini görür ve onlar hakkında asla hayal edemeyeceği şeyler öğrenir.

Bob Gale şöyle devam ediyor: “Bazen anne babanızın lise yıllıklarına bakıp ‘Babamın liseye gittiğine inanamıyorum, annemin de hiç randevuya çıktığına inanamıyorum’ diye düşünürsünüz ama bunu kanıtlayan fotoğraflar vardır.”

Yönetici yapımcı Steven Spielberg ekliyor: “‘Geleceğe Dönüş’ şimdiye kadar yapılmış en iyi ‘Leave It To Beaver’ bölümü. Zemeckis-Gale’in nihai hayal gücüne bir yolculuk.”

1950’ler ile 1980’ler arasındaki karşıtlık, filmin ana karakterleri için epeyce mizah sağlıyor. Bob Gale şöyle açıklıyor: “Bence en büyük zaman yolculuğu fantezilerinden biri, birçok alanda önceden bilgi sahibi olduğunuz için geriye dönüp üstün olma fikridir.” 1980’lerde kendi grubuyla gitar çalan Marty McFly, ironik bir şekilde rock and roll’un doğuşundan önceki bir zamana geri gönderilir ve bir lise dansında sahne alma şansı yakalar ve sonuçlar çok komik olur.

Universal Studios’ta ve Los Angeles bölgesindeki çeşitli mekanlarda çekilen “Geleceğe Dönüş”, bir pürüz olmasaydı normal bir çekim programıyla çalışabilirdi: Filmin yıldızı Michael J. Fox aynı zamanda hit televizyon dizisi “Aile Bağları”nın da popüler yıldızıdır. “Geleceğe Dönüş” kameraları çalışmaya başladığında hala dizide aktif olarak yer aldığı için Fox, her iki proje arasında mekik dokudu; günlerini televizyon programına, gecelerini de filme ayırdı.

Fox, geriye dönüp baktığında, “Yorucu bir program olacağını biliyordum ama ne diyecektim? …. ‘Üzgünüm Steven, çok meşgulüm.'” yorumunu yapıyor.

Hem Zemeckis hem de Spielberg, Fox’un “Family Ties” karakterinden büyülenmişlerdi ve Marty McFly’ın kocaman gözlü harikasına sahip olduğunu biliyorlardı. “Michael rol için mükemmel görünüyordu,” diye açıkladı Zemeckis, “ve muhteşem bir komedi zamanlaması anlayışı var.”

Spielberg ekliyor, “Harika bir mizah anlayışı var. ‘Family Ties’ filminde Alex’e karşı kuru yaklaşımı, diziyi her hafta izlememe neden oldu. Michael, filmlerde çıkış yapmayı bekleyen genç bir başrol oyuncusu ve umarım bu ona bir şans verir.”

“Back to the Future”, en çok satan albümü “Sports” ile ABD’de beş milyondan fazla kopya satan Huey Lewis and the News’in iki orijinal şarkısını içeriyor. Lewis, “The Power of Love”ın yanı sıra, final şarkısı “Back in Time”ı da yazdı ve seslendirdi.

 

Yapım Hakkında

 

Robert Zemeckis ve Bob Gale, 1980 sonbaharında “Geleceğe Dönüş” için senaryo taslağını hazırlamak üzere ilk kez bir araya geldiklerinde, Gale, “Zaman yolculuğu fikrine her zaman hayran kalmıştık ve tarihi değiştirme fikrini seviyorduk. Ama en önemlisi, tarih hakkında hiçbir şey bilmenize gerek kalmadan keyif alabileceğiniz bir zaman yolculuğu hikayesi yazmak istiyorduk.” diye itiraf ediyor.

Devam ediyor, “Bu muhtemelen çoğu zaman yolculuğu şovunun çöküşüdür, çünkü Lincoln’ün suikastı, Pearl Harbor’ın detayları veya sınıfta uyuyakalmış olabileceğiniz diğer şeyler hakkında bilgi sahibi olmak zorundasınız. Ama bilmeniz gereken tüm tarihi bu filmin ilk 10 veya 15 dakikasına koyduk ve pat! … kendi başınızasınız.”

Zemeckis, yazar ekibi uygun zaman makinesini yaratmadan önce hikayenin birçok revizyon ve varyasyondan geçtiğini kabul ediyor. “Aslında bir noktada bir buzdolabına zaman makinesi koymayı düşünmüştük,” diye gülüyor Zemeckis. “Ama başlamadan önce içeri girip kapatmanız gerekiyordu ve sonra çocukların kendilerini buzdolaplarına kilitlemeye başlayacaklarından endişelendik.”

Hikayelerindeki zaman makinesinin hareketli olması konusunda anlaştıklarında, bir sonraki fikirleri onu bir spor arabaya monte etmek oldu ve martı kanatlı DeLorean’daki mizah potansiyelini keşfettiklerinde, hikaye başladı ve ilerledi.

Hikayeyi günümüze taşıyıp, başkarakter Marty McFly’ı 1955’e gönderen Zemeckis ve Gale, tarihin akışına müdahale etme ve karakterlerini ciddi sonuçlardan kurtarma fırsatı yakaladılar.

“50’ler nispeten sakin bir dönemdi,” diye belirtiyor Zemeckis, “her şeyin oldukça düzgün ilerlediği bir dönemdi. Teknolojinin ve paranın etkilerini görmeye başladık; popüler kültür rock and roll ile birlikte çiçek açmaya başlamıştı. Ama sanırım 50’lerde yaşanan ve onu takip eden on yıllar boyunca nostaljik kılan şey, ergenin ilk kez hükmetmeye başlamasıydı ve o zamandan beri hükmediyor.”

1955’ten 1985’e kadar olan zaman çakışması, filmle ilişkili hemen hemen herkese benzersiz zorluklar sundu. Yapım tasarımcısı Larry Paull ve ekibinden, 1955’te ilginç ve canlı görünecek ve ardından 1985’te zamanın yıpranmasını ve banliyö yayılmasını gösterecek küçük bir Kuzey Kaliforniya kasabası yaratmaları istendi. Makyaj sanatçısı Ken Chase ve ekibi, üç ana karakteri gençlerden yetişkinlere yaşlandırma zorluğuyla karşı karşıya kalacaktı. Ve tabii ki, 1955’te lise öğrencileri olarak taze ve mutlu görünen oyunculardan, ebeveynliğin ve ardından gelen yılların 1985’te nasıl bir etki yarattığını izleyiciye ikna etmek için oyunculuk becerilerinden yararlanmaları istenecekti.

Hill Valley için 1955 civarı, Larry Paull ve ekibinden Universal Studios’un arka planının büyük bir bölümünü eski moda bir kasaba meydanına dönüştürmeleri istendi. Paull, “Bladerunner”daki fütüristik vizyonları için bir Akademi Ödülü adaylığı almış olsa da, bu onun 1950’lere ilk girişimiydi.

“Birçok Life ve Look dergisini incelemeye başladım ve o zamanın fotoğrafik araştırmalarını kullandım,” diye hatırlıyor Paull. “Bir his ve görsel bir konsept oluşturmak için eski lise yıllıklarını bile araştırdım.

Arka planda Paull ve ekibi, aralarında bir plak dükkanı, seyahat acentesi, çiçekçi ve 1950’lerin turkuaz mavisine boyanmış bir malt dükkanının da bulunduğu küçük, pitoresk dükkanlarla çevrili çimenli bir kasaba meydanı inşa etti.

Dönem arabaları atmosfer için önemliydi ve ulaştırma departmanı uygun araçları seçtiğinden emin oldu. “1955’te yabancı arabalar belirgin olmazdı,” diye hatırlatıyor Paull, “ve ayrıca yepyeni arabalar da kullanmıyorduk, bunun yerine 1940’ların sonu ve 1950’lerin başından kalma klasikler bulduk.”

1950’lerin kasaba meydanında haftalarca süren çekimlerden sonra, film yepyeni arabalar kullandı, ancak 1940’ların sonu ve 1950’lerin başından kalma klasikler de buldu.” Şirket, Los Angeles bölgesindeki birkaç yere taşınırken, Paull ve ekibi tam olarak aynı yeri 1985’e dönüştürmek için çalışmaya koyuldu. Film ekibi iki buçuk hafta sonra geri döndüğünde, Norman Rockwell kasabaları yaşlanan bir 1985 mahallesine dönüşmüştü.

“Kasaba meydanında yaptığımız değişiklikler, son 30 yıldır birçok küçük kasabada gerçekleşen değişikliklerle aynı,” diye açıklıyor Paull. “Çoğu küçük kasabada olan şey, gelişen dükkan sahiplerinin banliyölerdeki dış alışveriş merkezlerine taşınmasıydı, bu da bu küçük kasabaların merkezinin kötüleşmesine ve aşağı doğru kaymasına neden oldu. Çimenli adliye binası Sosyal Hizmetler Departmanı için bir otopark haline geldi. Hala bir çiçekçi ve bir seyahat acentesi var, ancak artık pornografik bir kitapçı ve bir rehin dükkanı var. Studebaker bayiliği Toyota’ya ait ve malt dükkanı aerobik için bir spor salonu haline geldi.

Paull’un uydurduğu zıtlıklar üzerine bir diğer çalışma da Dr. Brown’ın garajı/laboratuvarıydı. Marty McFly, Doc’u ilk kez 1985’te ziyaret ettiğinde, evi yoğun trafiğe sahip bir caddede bir Burger King ile bir ofis binası arasında sıkışmış rustik bir kulübedir. Ancak Marty 1955’e geri döndüğünde ve 30 yaş genç olan Dr. Brown’ı bulmaya çalıştığında, onu aynı adreste bulur; evi, çimenli yamaçlar ve gölgeli ağaçlarla çevrili geniş bir malikanedir. 1980’lerdeki garaj, Kaliforniya, Burbank’taki Victory Bulvarı’nda geçici olarak inşa edilmiş ve daha sonra sahnenin tamamlanmasının ardından yıkılmıştır. Dr. Brown’ın etkileyici kompleksinin dış ve iç mekanları için kullanılan yerler, Pasadena, Kaliforniya’da Gamble Evi ve Blacker-Hill Evi olarak bilinen iki iyi bilinen Yeşil ve Yeşil tasarımdır.

Hill Valley Lisesi, Kaliforniya’daki Whittier’deki bir lisede sahnelenmiş olsa da, Hollywood’daki First Presbyterian Kilisesi, 1955’te “Enchantment Under the Sea” adlı bir lise dansına ev sahipliği yapan bir spor salonuna ev sahipliği yapıyor. Balık ağları ve gösterişli renklerle kaplı spor salonu, kostüm tasarımcısı Deborah Scott tarafından seçilen, etekleri tam oturan tafta elbiseler ve bol takım elbiseler giymiş 150 figüranla doluydu.

Belki de “Geleceğe Dönüş” ekibindeki hiç kimse, üç genç oyuncunun 17 yaşından 47 yaşına kadar yaşlanmasından sorumlu olan makyaj sanatçısı Ken Chase kadar günlük zorluklarla karşılaşmamıştır. 17 yaşında flörtöz ve güzel Lorraine Baines’i canlandıran Lea Thompson, Marty’nin içkici, gergin annesi Lorraine Baines McFly olduğunda 30 yaşında olur ve 30 kilo alır. Crispin Glover ve Thomas F. Wilson da benzer bir fiziksel değişim geçirirler — 30 yıl daha.

“Sadece mekanikler yüzünden birinin 40’lı yaşlarda görünmesini sağlamak çok daha zordur,” diye açıklıyor Chase, Alex Haley’nin popüler mini dizisi “Roots II” için yaşlılık makyajını da tasarlayan kişi. “Lea’nın 100 yaşında görünmesini isteseydim, tüm yüzünü lateks köpük protezlerle kaplardım ve hiçbir deri görünmezdi. Hepsi aynı dokuya sahip olurdu ve yapması kolay olurdu. Ancak görünümünü önemli ölçüde değiştiremeyeceğimiz için, deriye karşı köpük kauçuk kullanmak zorundaydık ve dokularda bir fark vardı. Seyircinin bu oyuncuları 30 yıllık bir zaman diliminde tanıması önemlidir ve çok fazla cihaz ve peruk takarsak, bunlar kolayca kaybolur.”

Her oyuncunun koltukta geçirdiği üç buçuk saatin yaşlılık makyajı için harcanması birkaç gün sonra sinir bozucu olabilir, ancak Lea Thompson bunun aslında her gün karakterini hazırlamasına yardımcı olduğunu söylüyor.

“Oyunculuğun çoğunun hazırlık olduğunu düşünüyorum,” diyor. “Makyaja girerken, kostüme girerken, kendinizi yavaş yavaş role hazırlamaya başlıyorsunuz. Bu kademeli bir süreç olduğundan, parça parça ilerlemesini izlerken, karakterin giderek daha fazla parçası oluyorsunuz ve Lorraine’in 47 yaşında psikolojik değişimi kendiliğinden gerçekleşiyor.”

Chase, ön prodüksiyon sırasında lateks bağlantı parçaları tasarlamak ve plastik yüz kalıpları dökmekle meşgulken, sanatçılardan, illüstratörlerden ve özel efekt uzmanlarından oluşan bir ekip, meşhur DeLorean zaman makinesinin inşası üzerinde sıkı bir şekilde çalışıyordu.

Zemeckis, Gale veya Canton bir donanım parçasıyla ilgilenmediği için, nükleer enerjili bir DeLorean fikrini birkaç yetenekli illüstratör ve kavramsal sanatçıya devrettiler. Onların iki talimatı vardı: Arabanın ev yapımı gibi görünmesi (sonuçta, eksantrik bir mucidin garajında ​​inşa edilecekti) ve bir nükleer reaktör barındırması gerekiyordu.

Kısa süre sonra çizimler şekillenmeye başladı ve sanatçı Ron Cobb, illüstratör Andy Probert, film yapımcıları ve yapım tasarımcısı Larry Paull arasındaki yoğun işbirliğinin ardından araç uyarlanmaya hazır hale geldi. Araç yapım koordinatörü Mike Scheffe, “akış kapasitörü”nün, gösterge panelinin, havalandırma deliklerinin ve yan bobinlerin yapımında kullanılacak tuhaf parçalar için alışverişe başladı. Görevi tamamlandıktan sonra, özel efektler süpervizörü Kevin Pike ve ekibi film için satın alınan üç DeLorean’ı modifiye etmek için işe koyuldular. Araca, araç hızlanırken ve seyahate hazırlanırken alevler çıkaran dört adet ateş jeti eklediler.

DeLorean nihayet tamamlandığında, HG Wells’in maceraperest zaman yolcusu için inşa ettiği nikel, fildişi ve kaya kristalinden yapılmış sarsak makineden çok daha teknik görünüyordu. Ayrıca çok daha eğlenceliydi.

 

Kredi Bloğu

 

Steven Spielberg’in sunduğu ve Robert Zemeckis’in yönettiği yaratıcı bir komedi macerası olan “Geleceğe Dönüş”, Zemeckis ve Gale’in orijinal senaryosundan Bob Gale ve Neil Canton tarafından üretildi. Steven Spielberg, Kathleen Kennedy ve Frank Marshall, Universal sürümünün yönetici yapımcıları olarak görev yapıyor.

5 Haziran 1985 itibariyle